wtorek, 11 kwietnia 2017

Szokowe mrożenie

Komory chłodnicze

Sporo produktów spożywczych ma relatywnie krótki termin spożycia i musi być wykorzystana dość szybko, jeżeli już ma zachować własne walory odżywcze i smakowe. Zbyt długie przechowywanie żywności w nieodpowiednich założeniach może nawet sprawić, że będzie dla nas trująca.

Lodówka pozwala na przedłużenie czasu przechowywania, niemniej jednak jednym z najbardziej niezawodnych metod utrwalania żywności jest jej zamrażanie.

Jeśli zależy nam na uniknięciu przykrych skutków ubocznych zamrażania, takich jak zmiana koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych, należałoby zainwestować w szokowe mrożenie, które minimalizuje negatywny wpływ obniżenia temperatury na produkty. Im szybciej zamrozimy ryby lub owoce, tym mniej znajdzie się wewnątrz kryształków lodu, które mogą po odmrożeniu wyedytować ich konsystencję. Dlatego szokowe schładzanie jest niezbędną inwestycją dla przedsiębiorstw gastronomicznych, oferujących catering albo restauracji.

W przypadku utrudnionych i niesystematycznych dostaw szokowe mrożenie ma możliwość w ogromnym stopniu ułatwić zarządzanie restauracją. Tak zmrożone warzywa, mięsa, owoce i inne składniki mogą czekać dowolnie długo na to, aż będą przydatne do przyrządzenia dania i być obecnie jakości porównywalnej z tą, jaką mają produkty świeże. Urządzenia służące do szokowego schładzania są co więcej relatywnie łatwe w obsłudze.

To wszystko stwarza, że szokowe schładzanie, jak żadna inna metoda utrwalania żywności, daje możliwość na racjonalne gospodarowanie zasobami przy minimalizacji wszelkich skutków ubocznych zamrażania.

Sprawdź: sprzedaż używanych mroźni.

0 komentarze:

Prześlij komentarz