piątek, 30 kwietnia 2021

Własna uprawa ziół

Prawdopodobnie nikt z nas nie wyobraża sobie zdrowej i smacznej kuchni bez ziół. Wręcz te podstawowe nadają naszym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, więc warto uprawiać je samodzielnie. Świeże zioła są zdecydowanie bardziej intensywne w smaku niż zioła suszone.

Świeże zioła są również bardzo zdrowe, gdyż zawierają dużo olejków eterycznych. Majeranek w doniczce idealnie się sprawdzi, bo jest na prawdę bardzo często stosowany do różnorakich potraw i nadaje im lekkiego ziołowego smaku oraz zapachu, a przy tym ułatwia trawienie. Majeranek jest prosty w uprawie i można hodować go nawet na każdym kroku. Nabywając majeranek w doniczce otrzymujesz sadzonkę składającą się z kilku albo kilkunastu małych roślinek majeranku. Sadzonkę tę wystarczy umieścić w słonecznym miejscu i systematycznie podlewać tak, żeby ziemia przenigdy nie wyschła w pełni. Majeranek jest delikatną rośliną, więc brak odpowiedniej ilości wody może spowodować jego pokładanie się. O ile zamierzasz temu zapobiec, powinno się systematycznie dozować podlewanie. Melisa w doniczce jest na prawdę dużo bardziej odporna na wahania wilgotności podłoża. Nawet po kilku dniach bez wody zachowuje zdrowie, chociaż może więdnąć. Kiedy otrzyma solidną dawkę wilgoci, jej naturalny turgor wraca i ukazują się młode listki. Jak widzisz, zioła nie są trudne w uprawie i poradzi sobie z tym właściwie każdy. Początki mogą sprawiać trochę trudności i będziesz się musiał sporo dowiedzieć na temat pielęgnacji ziół, niemniej jednak po jednym roku uprawy wszystko stanie się jasne, a zioła zagoszczą w twojej kuchni na stałe i będą to zioła z własnej uprawy.
Sprawdź również informacje na stronie: szczypiorek w doniczce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz